Σαρακοστιανές
Συνταγές
Ανακαλύψτε τις πιο νόστιμες νηστίσιμες συνταγές της φύσης!
Μπακαλιάρος με πατάτες
Υλικά
1 πακέτο κλασικές πατάτες ΑΙΝΟΣ (1 kg)
2 μεγάλα κομμάτια ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλεύρι για το πανάρισμα
μουστάρδα
αλάτι και πιπέρι
Για το κουρκούτι:
260 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
3/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
330 ml μπύρα παγωμένη
30 ml ούζο
Εκτέλεση
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το πλέον παραδοσιακό φαγητό για την 25η Μαρτίου, όμως εμείς θα σας δώσουμε μία διαφορετική συνταγή που θα ικανοποιήσει και αυτούς που δεν τους αρέσει η σκορδαλιά.
Αρχικά, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.
Για το κουρκούτι βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε τη μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι.
Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του περίπου.
Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι, το τινάζουμε καλά, το βουτάμε στο κουρκούτι και το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τον μπακαλιάρο να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και το γυρίζουμε για να τηγανιστεί και από την άλλη.
Τα κομμάτια που είναι έτοιμα, τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το πολύ λάδι.
Tip: Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού.
Για να φτιάξουμε τις πατάτες, τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί, που το έχουμε ελαφρώς λαδώσει ώστε να μην κολλήσουν.
Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι, δύο κουταλιές μουστάρδα και ανακατεύουμε τις πατάτες με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το ταψί με τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
Η ελληνική εκδοχή των fish and chips είναι έτοιμη!